Search
  • lenkirozman

Poslovi se od bolečin v križu

Statistika pravi, da se prav vsak izmed nas kar nekajkrat v življenju spopada z bolečinami v križu. Resne težave pa nastopijo, ko bolečina kar traja in traja.

Na srečo je okrog 85 % bolečin v križu mišičnega izvora, pri teh pa lahko športna masaža zelo koristi.


Pri športni masaži se osredotočam na iskanje težav v mišičnih vlaknih. Zdrava mišica je sproščena in gladka. Včasih pa se posamezna vlakna v mišici zakrčijo in bolijo. Bolečina sicer v nekaj dneh ali tednih mine, vendar vlakna zelo pogosto ostanejo zakrčena. Temu po domače rečemo mišični vozel.


Problem mišičnih vozlov v hrbtu je, da se lahko ponovno aktivirajo, kadar si v stresu, ali kadar mišice zelo obremeniš (na primer slaba drža za računalnikom, dvigovanje bremen, "štihanje" vrta ...). Takrat bolečino ponovno sprožiš in spet lahko traja nekaj tednov, preden popusti.


Ko pa s športno masažo takšen vozel razrešimo, smo odstranili sprožilec bolečine. Si predstavljaš? To pomeni, da se lahko posloviš od bolečine, ki te je verjeno občasno spremljala že leta!Koliko masaž bo potrebnih?


Če je vozel ravno nastal, bo dovolj ena masaža. Torej, če te je ravnokar "štihnilo", lahko v eni uri razrešiva mišične težave in to je to.


Če pa težava traja dalj časa, telo ravna zaščitno. Da bi zavarovalo boleče mesto, aktivira druge mišice. Ker pa druge mišice v osnovi niso namenjene temu dodatnemu delu, razvijejo svoje vozle. In tako gre veriga po vsem telesu.


Čas in število masaž, potrebnih da razrešiva zavozlano verigo, je zelo različno. Vendar se stanje po vsaki masaži izboljša.

Ali se lahko bolečina vseeno vrne?


Žal ja, če nastanejo novi mišični vozli. To se zgodi:

  • ob nenadnih sunkih (npr. padec),

  • veliki preobremenitvi mišic (npr. ko veš, da bi moral z dvigovanjem bremen nehati že eno uro nazaj, pa še kar vztrajaš)

  • ob ponavljajočih gibih (vendar nastanejo postopno)

  • ob poškodbah

In še v kakšni drugi situaciji. Vendar, če takoj poiščeš pomoč, tvoja bolečina ne bo postala kronična.Moja izkušnja


Žal imam seveda osebno izkušnjo z verigo vozlov. Začelo se je s poškodbo kolena, ki mi je veliko let povzročala bolečine, vendar sem to ignorirala. Sčasoma so se bolečine pojavile v boku na drugi nogi, od tam pa so se v nekaj mesecih preselile še v križ. Potem pa v nekaj tednih nisem mogla več niti po stopnicah v prvo nadstropje.


Že na prvi masaži se je zgodila tista čarovnija, da sem spet lahko hodila. A potrebovala sem jih še veliko, da sem lahko spet hodila v hribe. Zdaj lahko celo ponovno tečem!


Ker pa nisem ukrepala takoj, moja težava žal ni več samo mišična. Nastala je obraba hrustanca in ker se telo bolečini izogiba, stalno nastajajo novi vozlički v mišicah. Za obvladovanje tega stanja meni zadostuje masaža enkrat mesečno ter redna telovadba. Imam celo upanje, da se bom nekoč od te bolečine poslovila za vedno!Naj bolečina ne bo tvoja prijateljica


Poskrbi za svoje telo, da bo življenje udobno in prijetno. Če čakaj, da bolečina mine: je namreč tiste vrste prijateljica, ki kar noče oditi. Vrzi jo ven!

4 views0 comments

Recent Posts

See All