Masaža hrbta: Katera je najboljša izbira masaže za vas?

Masaža hrbta je ena najbolj zaželjenih masaž. Vendar pa je vsaka masaža hrbta drugačna. Kot maserka zato najprej potrebujem nekaj bistvenih informacij, da lahko naredim tvojo masažo res po tvoji meri.

Ali kaj boli?

To je moje prvo vprašanje. Če se želiš samo sprostiti, bo masaža popolnoma drugačna, kot če želiš zmanjšati bolečine v hrbtu. Tudi protibolečinska masaža je lahko sproščujoča, vendar pa je zasnovana popolnoma drugače, ter se izvaja z drugim namenom.

Ko dobim odgovor na to prvo vprašanje, imam že kar dobro idejo, kakšno masažo želiš. Vseeno pa bi rada še tebi predstavila različne možnosti, da bo izbira in predvsem komunikacija lažja.

 

Kako močna mora biti masaža?

Moč masaže hrbta mora biti absolutno prilagojena stranki in stanju hrbta. V Sloveniji je kar pogost nekakšen mit, da če masaža ne boli, potem nič ne zaleže. Jaz sem močno proti takšnim idejam. masaža mora biti tako močna, da je prijetna. V redkih izjemah, ko gre za specifične protibolečinske tehnike, je res do neke mere lahko prisotna bolečina. V splošnem pa za moj način masaže velja, da natančno poiščem izvorne točke težav ter jih odpravim z nežnimi in učinkovitimi tehnikami. Tako masirajo tudi vsi drugi naši maserji.

To pa ne pomeni, da so naše masaže “eno samo božanje”. Optimalna moč masaže je tik pod mejo bolečine, oziroma včasih preide na tisto prijetno stran bolečine. Nikakor pa ne delamo modric ali tistih učinkov, ko si “še ves teden polomljen”. 

Zelo pomembno je, da maserju poveš, kako močno masažo želiš. Opozoriti moraš na svoja bolj občutljiva mesta (običajno okrog križa ali med lopaticami), da bo maser lahko pozoren na izvor bolečin in ti bo pomagal na prijeten način. Jaz ponavadi stranki rečem: “začela bom bolj nežno, če bo premalo, pa prosim povej in bom močnejša.” 

 

Klasična masaža hrbta za sproščanje

Ko stranka reče, da želi klasično masažo hrbta, to običajno pomeni, da ne želi premočne masaže. Včasih pa vseeno pričauje protibolečinski učinek. Zato je bolj bistveno, da poveš, če te hrbet dejansko boli, ali res želiš samo totalen relax.

Pri masaži hrbta za sproščanje se maser sploh ne ukvarja z bolečinami in težavami v mišicah ali sklepih. Namen takšne masaže je res popolna sprostitev, včasih tudi z dodatkom eteričnega olja (na primer sivke ali jasmina). Stranke pri takšni masaži pogosto popolnoma “odplavajo” – ne zaspijo, ampak preidejo v prijetno meditativno stanje, kjer si lahko odpočijejo tudi od hitečih misli. 

Sprostitvena masaža hrbta je lahko tudi krajša, učinek se doseže že v 25 minutah (naša najkrajša masaža). Če pa želiš popoln odklop, pa priporočam 50 min, masaži hrbta pa dodamo še masažo stopal, vratu in obraza. To pa je res popoln odklop!

 

Protibolečinska masaža hrbta

Protibolečinska masaža hrbta traja najmanj 50 min. Najpogosteje so težave v okrog lopatic, v vratu ali ramenih, zato protibolečinska masaža hrbta vključuje tudi masažo ramenskega obroča s sprednje strani. Kadar gre za bolečine v križu, pa največkrat dodamo še kratko masažo nog. Napetosti iz nog se namreč prenašajo v križ in povzročajo dodatne težave.

Maser bo hrbet najprej ogrel s prijetnimi masažnimi tehnikami, nato pa sledi “detektivski” del. V tem delu maser s prijetnimi potegi pregleda vlakna prav vseh mišic hrbta. Na ta način odkrije vozličke, boleče točke in druge težave v mišicah. Problematična mesta potem na nežen način razreši, včasih pa je dejansko treba uporabiti močnejše tehnike – sploh pri športnikih.

Učinek protibolečinske masaže je občuten že po prvi masaži. Če učinkov ni, potem naša masaža ni primerna, saj so težave drugje – navadno gre za degenerativne spremembe hrbtenice, na katere ne moremo vplivati z masažo. Če že imaš takšno diagnozo, jo prosim povej maserju. V takšnih primerih masaža sicer lahko začasno pomaga, vendar je lahko samo podporna tehnika.

 

Terapevtska masaža hrbta

Kadar je bolečina v hrbtu kronična ali ponavljajoča, izvor skoraj nikoli ni tam, kjer se kaže bolečina. Na primer tista ostra bolečina za robom lopatice skoraj praviloma izhaja iz stare poškodbe kolena ali gležnja. Zaradi poškodbe telo namreč razvije kompenzacije pri gibanju, kar ima za posledico nepravilen nagib medenice. Ta nagib potem korigira hrbtenica in sicer na način, da določene hrbtne mišice prevzamejo preveliko breme. Skozi leta preobremenitev preide v bolečino zaradi kronične prenapetosti mišic. In rezultat je bolečina v hrbtu. 

Pri terapevtski masaži hrbta se ukvarjamo s celim telesom. Čeprav bo učinek že po prvi masaži, pa se bodo kronične bolečine čez nekaj časa vrnile. Potrebno je smiselno določiti pogostost masaž, da bolečine držimo v znosnem območju. Naši maserji svetujejo tudi individualno prilagojene podporne vaje, ki jih stranka izvaja doma.

Več o masažah si lahko preberete v našem blog zapisu: