Kaj je masaža?

Masaža je umetnost sproščanja telesa z dotikom. Vsaka kultura pozna kakšno vrsto masaže in zelo pogosto jo uporabljajo tudi različne tradicionalne medicine. Poleg tradicionalnih masaž je z razvojem znanosti in z mešanjem kultur nastalo ogromno različnih novih tehnik z različnimi učinki.

V sodobnem zahodnem svetu najpogosteje srečamo masažo z oljem. Pri takšni masaži stranka leži na udobni masažni mizi, tehnika pa je odvisna predvsem od namena in želenih učinkov. Na primer klasična masaža je odlična sprostitev za lažje obvladovanje stresa, med tem ko je terapevtska masaža namenjena predvsem odpravi posledic poškodb, dolgotrajnih in kroničnih bolečin in drugih podobnih težav. 

Večini “zahodnih” masaž je skupno, da se ukvarjajo predvsem s tkivi – mišicami, vezivom … Povsem drugačne pa so masaže, ki se ukvarjajo z energijskimi tokovi, na primer z meridiani. Takšne masaže se pogosto izvajajo kar preko obleke. Tu so bistveni pritiski na določene točke, veliko pa je dela tudi na nesnovnih nivojih. Jaz pogosto uporabim principe takšnih masaž kar med mojo terapevtsko masažo. Sem bi lahko prišteli tudi ReiKi, čeprav je to v svojem bistvu povsem energijska tehnika in sploh ne masaža.

 

Kakšni so učinki masaže?

Moja osnovna filozofija je, da je telo celota. Karkoli je narobe v telesu, se odraža na različnih mestih. Skozi prakso sem ugotovila, da so za trajno izboljšanje bistveni trije glavni učinki masaže:

 • sproščanje
 • protibolečinsko delovanje
 • izboljšanje imunskega sistema

Ker je vsak človek zgodba zase, masažo vedno sestavim glede na trenutne potrebe. Seveda lahko izbereš le eno tehniko, vendar najpogosteje uporabim kombinacijo. Tako je cilj hitreje dosežen.

Naj ti predstavim štiri osnovne masaže, ki jih najpogosteje uporabljam.

 

Kaj je klasična masaža in kako poteka?

Klasična masaža je v svojem bistvu namenjena sproščanju – je odlična antistresna terapija. Klasična masaža ne deluje toliko na globoka tkiva temveč se osredotoča na kožo s podkožjem in površinske mišice. Ta masaža ne sme biti boleča. Čeprav so gibi pri klasični masaži počasni, je ta masaža dokaj hitra – v 50 minutah lahko zmasiram celo telo. Čeprav rees priporočam, da si za globoko sprostitev privoščiš 80 min.

Učinek klasične masaže je seveda prijetna sprostitev, poleg tega pa se izboljša cirkulacija krvi, kar pospeši regeneracijo. Izboljša se zdravje kože in struktura podkožja. Lahko bi celo rekli, da se s to masažo telo pomladi. 

Klasična masaža naj bo kot menjava zobne ščetke – privošči si jo vsaj enkrat v vsakem letnem času. Tako telesu omogočiš, da v hitrem tempu življenja ohranja ugodno ravnotežje. Izogneš se izgorelosti in sezonskim prehladom. Če pa že imaš kakšne težave, izbereva takšno kombinacijo masaže, da jih razrešiva.

Klasična masaža se super kombinira z aromaterapijo – mandljevemu masažnemu olju dodamo izbrana eterična olja. Tako tvoje telo skozi kožo vsrka dodatne naravne snovi, ki še podprejo učinek. Brinjevo olje je na primer čudovito za lajšanje bolečin in odpravljanje vnetja. Rožno olje dišiii, hrani kožo in je antioksidant. Smrekovo eterično olje pa izboljša prekrvavitev in je najboljša izbira v zimskih mesecih. Izbereš lahko pa seveda katero koli eterično olje iz moje obsežne zbirke.

Klasična masaža je odlično darilo, ki sporoča – cenim te, privošči si sprostitev in poskrbi za reset.

 

Kaj je športna masaža in kako poteka?

Športna masaža (deep tissue massage) je super tudi za rekreativce in ima dva namena:

 1. boljša regeneracija po športni aktivnosti
 2. sanacija morebitnih poškodb

Bistvo športne masaže je razreševanje težav v mišicah. Te nastanejo zaradi ponavljajočih gibov, preobremenitve ali preprosto zaradi izčrpanosti. Sprva so te težave lahko neopazne, sčasoma pa ob določenih aktivnostih prihaja do bolečin. Če takšno stanje zanemariš, se lahko bolečina razvije v kronično. V najslabšem primeru moraš prenehati s športno aktivnostjo, bolečina pa še kar ostane.

Športna masaža prepreči takšen neugoden razvoj. Zelo aktivnim športnikom brez kroničnih težav priporočam “servis” enkrat mesečno. Vsekakor pa si privošči športno masažo po daljši športni aktivnosti (npr. kolesarske počitnice, en teden smučanja, udeležba na maratonu …)

Za razliko od klasične masaže je športna masaža bolj energična, gibi so hitrejši. Na mestu, kjer so težave prisotne, je ta masaža boleča. Vendar moj pristop je takšen, da težavo razrešim s čim manj bolečine. To mnoge stranke precej preseneti, saj pričakujejo bolj bolečo masažo. Moja filozofija je – ni treba, da zelo boli. Treba je le zelo natančno najti izvor težave, nato pa si vzeti čas in jo razrešiti s čim manj bolečimi pristopi.

 

Kaj je limfna drenaža in kako poteka?

Poleg krvi se po telesu pretaka še ena zelo pomembna tekočina – to je limfa. Z limfno drenažo pomembno vplivamo na imunski sistem (npr. na limfocite) in telesu pomagamo, da se znebi odvečnih snovi. Glavni učinek je namreč, da se pospeši tok limfe, tudi skozi bezgavke. 

Vsi poznamo krvne kapilarice. Tu poteka izmenjava plinov, da celice dobijo kisik. Iz kapilaric pa tudi izstopa tekočina, ki nosi hranilne snovi. Ta tekočina postane limfa in celice hrani. Vanjo pa celice tudi izločajo porabljene snovi. Limfa se nato zbira v limfnih kapilaricah in se počasi pretaka po limfnih venah nazaj v krvni obtok. Na svoji poti pa se preceja skozi bezgavke.

Kadar limfa dobro teče, smo zdravi. Kadar nastopijo težave z limfo, pa je najboljša rešitev ročna limfna drenaža. Ta pomaga pri težavah, kot so:

 • otekanje (npr. otečeni gležnji), lahko tudi zaradi poškodbe
 • nečista koža (limfa zastaja in ne odnese porabljenih snovi)
 • pogosti prehladi, angine, težave s sinusi (težave z bezgavkami)

Limfna drenaža je zelo nežna tehnika, pravzaprav delujemo le na kožo in sloj tik pod njo. Limfne kapilarice so namreč večinoma tik pod kožo. Posebnost teh kapilaric je, da imajo zaklopke. Zato z nežnimi potiski kože v pravilno smer mehansko potiskamo limfo v kapilarice in naprej po limfnem obtoku. 

Čeprav je to zelo nežna tehnika, pa ima lahko kar precej stranskih učinkov. Ne smemo pozabiti, da z njo posegamo v imunski sistem, zato so imunske reakcije pričakovane. Najpogostejše so:

 • takojšen učinek je povečana količina urina, saj telo izloča tekočino, ki je prej zastajala
 • občutek hrapavega grla (do 3 dni po limfni drenaži, ne razvijejo se drugi simptomi prehlada)
 • glavobol (naslednji dan)
 • smrkanje, povečan izcedek iz nosu (lahko traja tudi več tednov, če so bili sinusi zelo zamašeni)

Med mnogimi pozitivnimi učinki pa so zagotovo:

 • izboljšan videz kože, tudi gubice in mozolji
 • zmanjšane težave s sinusi, manjša pogostost prehladov
 • izboljšano delovanje sluznic (npr. suhe oči)

Limfna drenaža seveda učinkuje že prvič, vendar jo je za doseganje dolgotrajnih rezultatov potrebno ponavljati. Kako pogosto, je odvisno od težav. Osnovno limfno drenažo pa lahko delaš tudi doma – je zelo preprosta in ne vzame ti veliko časa.

 

Katero masažo izbrati?

Pogosto me stranke sprašujejo, katero masažo naj izberejo. Jaz pa jih rajši vprašam, kakšen rezultat želijo. Pomembno je, da mi težave čim bolj natančno opišeš. Kadar nekdo reče “boli me hrbet”, mi to še skoraj nič ne pove. Zanimalo me bo:

 • kaj je težava
 • kdaj se je prvič pojavila
 • ali je stalno prisotna oziroma ob katerih aktivnostih se pojavi
 • pretekle terapije in njihov rezultat
 • in še kaj

Šele ko razumem težavo, lahko izberem kombinacijo masaž. Le redko namreč rezultat dejansko dosežem samo z eno masažno tehniko. To velja tako za bolečino, kot tudi za kronično utrujenost, izgorelost, pomanjkanje motivacije, težave z imunskim sistemom … 

Kombiniranje masaž je tudi glavni razlog, da imam za vse storitve enoten cenik – preprosto izbereš, koliko časa želiš nameniti svojemu dobremu počutju. Ostalo pa se dogovoriva sproti.

Pogosto se na prvem obisku zgodi, da stranka po masaži kar poleti z masažne mize. “O, takšne masaže pa še nisem imel! Tako dobro se počutim – a to je terapevtska?” Pa odgovorim – ja, uporabila sem tudi tehnike terapevtske masaže, ampak tale kombinacija – to je Alenka masaža.