Magnezijeva masaža: Vse kar morate vedeti o njej

Dodatek magnezijevega olja pri masaži poveča sprostitveni učinek. Magnezij skozi kožo prehaja neposredno v mišice in deluje na mestu, kjer ga telo najbolj potrebuje. Učinek je dodatno sproščanje mišic.

 

 

Mišični krči

Mišični krči so nadloga, ki jo poznamo vsi. Magnezij pa je mineral, ki mišice sprošča in deluje zaščitno pred krči.

Zakaj do krčev sploh prihaja je vprašanje, ki ima številne možne odgovore. Krči so lahko posledica preutrujenih mišic, na primer zaradi intenzivnih treningov ali drugih športnih aktivnosti. Tudi izgorelost in prekomerna utrujenost lahko povzročita mišične krče. Včasih pa krči preprosto nimajo logične razlage – sploh tisti, ki te obiščejo ponoči in ti kradejo spanec.

Ne glede na vzrok, zakaj do krčev prihaja, magnezijeva masaža deluje preventivno in zaščitno. Z dodatkom magnezijevega olja telesu omogočimo, da skozi kožo dobi magnezij neposredno na tisto mesto, kjer ga najbolj potrebuje.

 

 

Zakaj magnezij pomaga?

Kot biologinja ti lahko cel dan razlagam o mehanizmih delovanja mišic in kje vse nastopa magnezij. Pa bom rajši poskusila zadevo razložiti na kratko.

Biologija je hecna reč. Človek bi mislil, da je mišica v osnovnem stanju sproščena. Ampak v resnici je prav nasprotno – če mišica ne dobiva zadostne preskrbe s snovmi, preide v krč.  Snovi pa do mišice pridejo po žilah. Če so stene žil zožene, je preskrba slabša.

Tudi žile so žive – lahko se ožijo ali širijo glede na signale, ki jih dobivajo. To omogočajo mišice v stenah žil. Samo da gre za drug tip mišic – rečemo jim gladke mišice. Ta tip mišic omogoča peristaltiko (premikanje črevesja), regulira pretok krvi z oženjem žil in še kje, tudi v mehurju in želodcu.

Magnezij deluje na gladke mišice tako, da se sprostijo. Posledica je, da se tudi žile bolj odprejo in pretok krvi je večji. S tem se poveča dotok snovi tudi v tisto mišico, ki jo je prijel krč. Če zaužiješ “preveč” magnezija, lahko opaziš učinek na gladke mišice črevesja. Ko so sproščene, se prebava zelo pospeši!

 

 

Magnezij v tabletkah, praških in šumečkah – ali rajši magnezijeva masaža?

Prosim ja! Telo potrebuje magnezij in najboljše je, da ga zaužiješ. Ampak včasih žal ne pride do vseh mišic. Meča, ki so kar daleč od centra telesa, so pogosto deležna premajhnih količin magnezija. Zato je zlasti magnezijeva masaža nog zelo dobrodošel dodatek. Telo dobi magnezij skozi kožo neposredno na tisto mesto, kjer ga primanjkuje.

Včasih je zelo obremenjen samo določen del telesa. Na primer večkrat dobim stranko, ki je ravno tekla maraton, ali pa opravila več 100 km dolgo kolesarsko turo z več 1000 m višinske razlike. V tem primeru noge potrebujejo večjo količino magnezija, ki ga deloma lahko dobijo z magnezijevo masažo.

Kaj pa pisarniško delo, prisilne drže in ponavljajoči gibi? Vse to še posebej preobremeni le  določene mišice. Na primer ramenske mišice in vrat so sploh pogosto mesto, kjer prihaja do preobremenitev. V teh primerih je magnezijeva masaža zelo dobrodošla, saj se tako izognemo močnemu in bolečemu “razbijanju” vozličev, ampak magneziju z nežno a intenzivno masažo pomagamo, da opravi svoje delo pri sproščanju vozlov.

 

 

Dodatne prednosti magnezijeve masaže

Magnezijeva masaža združuje dva bistvena učinka. Sama masaža pospeši cirkulacijo in tako pripomore k večji prehranjenosti tkiva. Dodatno seveda iščemo težave v mišicah in jih z nežnimi tehnikami razrešujemo.

Magnezij po drugi strani prinese olajšanje v mišice preko fizioloških mehanizmov. Zagotovi glavni element, ki sploh omogoča sproščanje mišic.

Tako se združita dva bistvena učinka – mehanski učinek sproščanja zaradi masaže in fiziološki učinek sproščanja zaradi magnezija. Rezultat je seveda sproščenost, ni pa tistega muskelfibra drugi ali tretji dan po masaži, pa tudi sama masaža je lahko veliko manj boleča.

 

 

Za koga je primerna magnezijeva masaža?

Lahko rečem, da prav za vse. Dodatek magnezija izboljša učinke protibolečinske masaže, kot tudi sproščujoče relax masaže. Omogoča telesu, da se boljše regenerira in da deluje bolj učinkovito. Magnezijeva masaža deluje zaščitno pred krči in omogoča mišicam normalno funkcijo.

Magnezijeva masaža pomaga tako po športni aktivnosti kot pri bolečinah zaradi pisarniškega dela, prisilnih drž in ponavljajočih gibov. Starostnih omejitev praktično ni, je pa magnezijeva masaža zelo priporočljiva zlasti po 50 letu, ko se prožnost žil zmanjšuje in je preskrba tkiv zato vedno slabša.