Ali masaža pomaga za heksenšus?

Kako poteka masaža za razreševanje heksenšusa?

Če je heksenšus res močen, bosta potrebna dva ali trije obiski. Kaj lahko pričakuješ?

Na prvi masaži se osredotočimo predvsem na nežno sproščanje zakrčenih mišic ter poskusimo natančenjše določiti mesto izvora. Pri močnem heksenšusu je namreč bolečina lahko na večjem področju (rama, vrat in hrbet), čeprav je točka izvora relativno majhna (na primer ena od malih vratnih mišic).

Pri močnem heksenšusu na prvi masaži sicer uporabimo masažne tehnike za pospeševanje limfnega pretoka, ne delamo pa temeljite limfne drenaže. To pride na vrsto kasneje, ko je bolečina že bolj znosna.

Vsekakor pa uporabimo eterična olja s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem.

Po prvi masaži lahko pričakuješ takšen rezultat:

  • nekoliko boljša gibljivost
  • bolečina postane “mehkejša”, gib ni več omejen s tisto ostro zbadajočo bolečino, temveč bolečina postane bolj topa

Na drugi masaži (3 do 8 dni po prvi) lahko že uporabimo bolj globoke tehnike, saj je bolečina že dovolj popustila. Osredotočamo se na preostalo omejeno gibljivost in napetosti v mišicah.

Na tej točki je smiselna tudi temeljita limfna drenaža vratu in prizadetega mesta. 

Po drugi masaži lahko pričakuješ, da bo heksenšus po nekaj dneh dokončno izzvenel.

Če je stanje res slabo (oteklina je dobro vidna, gibljivost je že dlje časa omejena), gre žal za nekaj drugega kot občasen heksenšus. Gre za poslabšanje kronično prisotnega stanja. Verjetno je zdravnik že večkrat predpisal močne protibolečinske tablete ali celo dal blokado. V tem primeru bosta prvi dve masaži namenjeni lajšanju akutne bolečine. Za trajne rezultate pa bo potrebnega več dela. Vsekakor pa je izboljšanje možno, saj se dolgoročno osredotočamo na izboljšanje gibljivosti, odpravo prekomernih napetosti in vračanje pravilne funkcije gibalnega sistema.

Kdaj naj pridem na masažo?

Takoj, ko je možno. Naše protibolečinske masaže niso boleče, sploh ko gre za takšno akutno stanje z res močno bolečino. Namen masaže je predvsem prekiniti začarani krog – ko vnetje poslabša zastoj limfe, zastoj limfe povzroči kopičenje vnetnih produktov, oboje skupaj pa dodatno poslabša bolečino in omeji gibljivost.

Pričakuješ lahko, da bo že po prvi masaži bolečina nekoliko popustila gibljivost pa bo boljša. V nekaterih primerih heksenšus potem že sam izzveni po 3 do 5 dneh, včasih pa je dobrodošel še drugi obisk,

Seveda lahko počakaš, da heksenšus mine sam od sebe. A vsaka bolečina, ki traja več kot 3 tedne, predstavlja tveganje za nastanek kroničnih bolečin. V tako dolgem času telo že razvije kompenzacijske mehanizme gibanja, kar pomeni prekomerno obremenitev za nekatere mišice. Kronične napetosti v mišicah pa neizogibno pomenijo bolečine.