Zakaj bi se masirali doma?

Dokler nisem začela masirati v salonih, se sploh nisem zavedala pomena domače masaže. Ker namreč, tako kot večina, se doma nismo masirali. No, mogoče dvakrat na leto, ko je nekoga zates hudo uščipnilo.

Preden sem začela delati kot maserka, sem seveda opravila en kup tečajev – klasična, športna, terapevtska … Vse od teh so odlične, ko delaš v dobro opremljenem salonu, z dvižno masažno mizo in vsemi pripomočki. Tudi moji domači so morali na masažo k meni v salon. Da bi koga zmasirala doma, v trenutku ko to rabi … To ni šlo. Ampak sčasoma sem se dala prepričati.

Ko v nečem postaneš dober, nekako prerasteš na tečajih naučene tehnike in to se je zgodilo tudi z mojimi masažami. Vedno manj sem razmišljala o tem, katere tehnike moram uporabiti, in vedno več o tem, kakšen učinek želim doseči. Ko pa začneš razmišljati v teh novih okvirjih, ni več pomembno, da je miza na točno določeni višini in da je položaj maserjevega telesa pod točno določenim kotom (v izogib bolečemu hrbtu, rokam in še kaj). Nove tehnike so nastajale iz potrebe in z zelo jasnim ciljem – zmasirati moje domače kar doma, brez da bi pri tem mene karkoli bolelo.

Moji domači so bili vedno večkrat deležni domače masaže. Ne samo takrat, ko koga kaj boli. Zdaj so domače masaže pomemben del družinskega življenja. Tako kot je stres pač realnost, tako so kratke domače masažice odličen protistrup za stres. Največkrat že 5 minut masaža hrbta kar preko majice prežene mrk obraz in vrne sproščenost. Za prav tisto pravo masažo z oljem pa si še vedno premalokrat vzamemo  čas …

Kasneje sem opazila, da vedno več strank pride k meni na masažo, ker jih doma nihče noče ali ne zna zmasirati. In tako je nastala ideja za tečaj masaže na kavču. Če zadeva funkcionira za nas doma, zakaj ne bi pomagalo še komu? Pa smo se usedli dol z ekipo in tečaj spravili v življenje.

Zasnovali smo ga z idejo, da naj dotik postane pomemben del družinske dinamike in pomaga krepiti odnose. Seveda pa mora biti naučeno uporabno tudi izven družine. Ustvarili smo zbirko preprostih tehnik za domače potrebe, s katerimi lahko zmasiraš tudi prijateljico ali sodelavca, kadar to potrebuje. Za temelj smo izbrali tri osnovne elemente masaže:

– ideja, da je masaža lahko prva pomoč ko prideš ves tečen domov je postala zbirka tehnik, ki jih lahko narediš kar čez obleko. To zbirko smo poimenovali 5 min masažni reset.

– masaža hrbta z oljem je tista klasika, ki vsakemu prva pride na misel. Zasnovali smo jo tako, da jo zares lahko narediš na kavču. Torej vse tehnike najprej narediš na eni polovici hrbta, potem pa se oseba obrne in masažo ponoviš na drugi strani. Tehnike so prilagojene tako, da si h kavču lahko postaviš stol in v sede udobno izvedeš celotno masažo. Ali pa seveda na postelji, ko si na morju na ležalki, ali kjerkoli drugje.

– masaža stopal je zadnje čase malo pozabljena. Večinoma je fokus na refleksni masaži stopal, vedno manj pa je zavedanja, da je tudi “čisto navadna” masaža stopal zelo blagodejna. Masažo stopal smo vključili na način, da si masažo lahko izmenjata hkrati – vsak vzame stopalo druge osebe in si stopala zmasirata na primer ob večernem filmu.

Ne vem, kdaj smo kot družba dobili idejo, da moraš za izvajanje masaže opraviti miljon tečajev in imeti polno opremljen salon. V resnici so roke vse, kar potrebuješ. Tečaj masaže na kavču ti da osnove in okvirje razmišljanja, ki jih potem lahko poljubno nadgradiš. In seveda dobiš čisto konkretno znanje, kako olajšaš bolečino v ramenih od dela za računalnikom, kako raztegneš križ in nekaj drugih trikov za vsakdanje tegobe. Še bolj pomembo pa je, da z dotikom krepiš družinske in prijateljske vezi.