Pet pravil domače masaže, da te ne bolijo prsti

“Vedno ko probam koga zmasirat, me ful bolijo prsti!” To je verjetno najbolj pogost izgovor, zakaj nekdo noče masirati. Seveda poleg klasike “jaz itak ne znam masirat”. 

Povem ti, da se drugače. Lahko ti celo zaupam, da sem imela v preteklosti kar precej poškodovane prste (odbojka …) in so me boleli že dolgo prej, preden sem začela masirati. Zato sem marsikatero “šolsko” masažno tehniko prilagodila, da je za maserja bolj prijazna. Izkazalo se je tudi, da je gibanje zdravilno in zdaj so moji prsti veliko bolj zdravi in ne bolijo več. Niti ko je za mano 6 ali 7 ur masiranja.

Prvo pravilo: šparaj palce.

Palec je naš najbolj okreten prst in avtomatično ga želimo pri masaži največ uporabljati. Na primer pri masaži hrbta bi vsak s palcem pritiskal ob hrbtenici. Ampak prvo pravilo masaže je, da šparaj palce, kjerkoli se da. Namesto pritiskov s palci ob hrbtenici lahko členke vseh ostalih prstov oblikuješ v mehke pesti in pritiskaš s tem “nastavkom”

Drugo pravilo: drobne mišice so šibke, velike mišice so močne

To pravilo je zelo logično, ampak pri masaži večina rajši uporablja drobne mišice dlani in prstov, kot večje mišice podlakti in roke. Na primer ko oseba leži na trebuhu in ji masiraš hrbet, je zelo uporabna tehnika gnetenja. Avtomatično razmišljaš, da bi hrbet gnetel podobno kot testo za kruh – s prsti in dlanmi. No, namesto tega lahko oblikuješ mehke pesti in hrbet gneteš s krožnimi gibi.

Tretje pravilo: uporabljaj obe roki – eno kot utež in drugo za fine gibe

Pogosto potrebuješ zelo natančen pritisk. Na primer ko masiraš hrbet in želiš hrbtne mišice odmikati od hrbtenice. Večina uporabi prste in pritiska z njimi. Jaz pa ti predlagam, da poskusiš tole: Eno dlan položi plosko na hrbet, tako da palec leži ob hrbtenici. Drugo dlan položi plosko čez palec prve roke. Zdaj z zgornjo roko lahko narediš precej močen pritisk, ki ga lahko tudi zelo dobro kontroliraš. S palcem spodnje roke pa zelo natančno čutiš, kako mišico počasi odmikaš in to ti omogoča, da je pritisk zares natančen.

Četrto pravilo: uporabi težo celega telesa

Seveda ne smeš uporabiti celega telesa, če pritiskaš z enim prstom. Ampak če uporabiš celo dlan, se pa z lahkoto zelo udobno tudi močneje nasloniš. Poskusi to: Eno dlan plosko postavi na hrbet, tako da so tvoji prsti poravnani vzporedno s hrbtenico in gledajo proti glavi. Drugo dlan položi na prvo. Zdaj pa dodaj težo telesa in delaj lahkotne potege ob hrbtenici od križa do vratu. Za oba precej prijetno, kaj ne?

Peto pravilo: Masaža ne rabi bit ekstra močna, da je učinkovita

Ko sem bila na mojem prvem tečaju klasične masaže, smo udeleženci seveda spraševali vse mogoče. Zastavili smo tudi vprašanje, ali so pri masaži boljši moški ali ženske? Dobili smo jasen in glasen odgovor, da moški, ker so močnejši. Zato sem se na začetku moje maserske kariere ekstra trudila, da bi bile moje masaže zares močne. Pogosto sem imela tako utrujene roke, da zvečer nisem mogla niti odpreti konzerve. Ampak sčasoma sem spoznala, da moje stranke veliko bolj cenijo učinkovitost kot moč. Mnoge pravzaprav sploh ne marajo močne masaže! Danes z gotovostjo trdim, da so ženske in moški lahko povsem enakovredni pri masaži in da ni vse v moči. Več kot imaš znanja, bolj je masaža učinkovita.

Kaj naredi masažo učinkovito – tega pa ne znam razložiti v kratkem zapisu. Ti pa priporočam, da prideš na naš kratek Tečaj masaže na kavču in izveš še marsikatero drugo skrivnost, da te ne bodo nikoli več bolele roke od masaže.