Trije triki za učinkovito in nebolečo domačo masažo ramen

Kdaj se ti je nazadnje zgodilo, da so te bolela ramena in se je nekdo ponudil, da te zmasira? Meni je ponavadi ta oseba zapičila palce med lopatice, od česar sem se kar skrivila. Sledil je komentar v smislu “Ti se pa res ne znaš sporstiti,” “Kako naj te masiram, če se mi zvijaš,” ali pa “joj pa imaš res čisto vse trdo.” Ta zadnji komentar je seveda pomenil, da se mi bodo palci še močneje razinili v hrbet. In verjetno mi ni treba razlagat, da v taki masaži nisem čisto nič uživala, niti mi ni pretirano pomagala.

Verjetno nisem edina s tako izkušnjo. Zato je postala moja misija pokazati, da je lahko masaža ramen in vratu zelo prijetna in hkrati učinkovita. Ter da lahko takšno masažo naredi čisto vsak, brez opravljenih specialnih tečajev ali medicinskega usposabljanja.

Prvi trik: masiraj ramena tako, da oseba leži na hrbtu.

Ko sediš, gravitacija sili tvoja ramena navzdol. Ob tem so ramenske mišice raztegnjene. To ne pomeni nujno napete, samo podaljšane so do skoraj skrajne lege. Torej so neizogibno manj prožne.

Ko pa ležiš na hrbtu, se ramenske mišice ne rabijo upirat gravitaciji. Zato so lahko mehke in sproščene.

Torej, ko nekomu masiraš ramena, se zadeve loti tako, da oseba leži na hrbtu.

Zdaj se kar samo zastavi vprašanje, kako sploh prideš do mišic, ki jih je treba zmasirat? Ker v tem položaju se palcev ne bo dalo zapičiti med lopatice. No, še dobro, saj to tudi ni smiselno. Naredi tako:

Prosi osebo da rahlo dvigne glavo, nato pa jo z eno roko podloži. Zdaj lahko z drugo roko sežeš ob lopatici malo navzdol in v dlan zajameš celo skupino mišic. Jaz tej skupini po domače rečem kar “trapezova skupina”, ker je trapez najbolj površinska mišica, ki jo držiš. Trapezova skupina je v tem položaju sproščena in jo lahko prav prijetno pregneteš z eno roko.

Odlično dostopne so tudi mišice vratu. Čeprav palec lahko v tem položaju odlično zapičiš v vratne mišice, tega ne priporočam.

Veliko boljši so nežni potegi od glave proti ramenom, nežno kroženje ali blagi cik-cak gibi. Ne pozabi, da lahko uporabiš tudi druge prste.

Drugi trik: ko masiraš ramena v sedečem položaju, roko dvigni in podpri

Včasih prostor ali priložnost ne dopušča, da bi se oseba ulegla na hrbet. Naj ti to ne prepreči masiranja. Gravitacijo lahko nevtraliziraš tudi drugače, le malo se je treba znajti. Jaz naredim tako:

Oseba se usede na stol. Jaz pa na isti stol prislonim svoje stopalo. Zdaj osebi roko dvignem in jo naslonim na svoje koleno. In zadeva je rešena – trapezova skupina mišic ni več raztegnjena, lahko jo udobno pregnetem. Ko končam eno stran, se jaz prestavim na drugo stran stola in masažo ponovim na drugi strani.

Z malo iznajdljivosti lahko isti trik uporabiš tudi, če oseba stoji. V tem primeru roko pokrčiš v komolcu in jo nasloniš na svojo ramo.

Tretji trik: mišice delujejo v paru

Hej, kakšen trik pa je to? Bolj snov iz šestega razreda osnovne šole!

Ja, res je. Ampak dejstvo da mišice delujejo v paru, zelo pogosto zanemarimo. Če trapezova skupina mišic poskrbi, da se rame upirajo gravitaciji in ti pomaga dvigovati bremena – kje je skupina mišic, ki ustvarja nasprotno silo? Naj ti namignem, da je pogosto odgovorna za “krivo držo” za računalnikom. Te mišice najdeš pod pazduho. 

Zmasiraš jih tako:

Če oseba leži na hrbtu, roko odmakneš od telesa. Zdaj sezi pod hrbet kjer je lopatica in nežno zmasiraj zadnji del pazduhe. Mišice, ki jih zdaj masiraš, vlečejo roko navzdol in nazaj.

Če oseba sedi na stolu, naj ji roka sproščeno binglja ob telesu, ti pa jo nekaj centimetrov odmakni od telesa. S členki druge roke rahlo pogladi zunanji rob lopatice. Zdaj deluješ na isto skupino mišic kot v prejšnjem primeru.

Ko obdelaš te mišice, se pogosto zgodi, da napetost magično izgine. Zaradi stresa se napetost tu poveča, zato mora trapezova skupina delati še bolj, da ustvari nasprotno silo. Rezultat je, da nas ramena bolijo zgoraj, čeprav je vzrok drugje.

To so moji trije triki za učinkovito in nebolečo domačo masažo ramen. Vesela bom, če mi v komentar napišeš, kako ti gre 🙂 

Če se želiš naučiti še kakšen masažni trik in ga dejansko zvaditi, pa pridi na moj Tečaj masaže na kavču. Kdaj, kje in kako pa izveš na tej povezavi.