poglej si

Naše terapije

Terapija za nosečnice

Vsaka nosečnost ima svoje izzive, prav tako je posebno vsako obdobje v nosečnosti. Zato se vsakič popolnoma prilagodimo tebi, draga nosečka 🙂 

 

V prvem obdobju so masaže navadno preventivne. Začnemo lz limfno terapijo nog, da se sistem pripravi na večje limfno breme kasnejše nosečnosti. Nežna limfna terapija trebuščka olajša slabost in poveča prožnost kože – s tem se zamnjša verjetnost nastajanja strij kasneje v nosečnosti. In seveda z nežno masažo delujemo na vse ostale možne bolečine in sitnosti.

 

V drugem obdobju, ko je trebušček že malo večji, se ukvarjamo prevdsem s tremi zadevami:

– bolečinami v ramenskem obroču: zaradi spremenjenega težišča se spremeni drža in hoja, s tem pa morajo mišice med lopaticami prevzeti večje sile. Pojavi se pekoča bolečina med lopaticami in splošno neugodno počutje okrog ramen. To bolečino zelo dobro lajšamo z nežno masažo. Dokler nosečka še lahko udobno leži na trebuhu (in ji to dovoli ginekolog), ni nobene ovire za masažo hrbta. Kasneje pa masažo hrbta izvajamo tako, da nosečka leži na boku.

– bolečino v križu: pod vplivom hormonov se začnejo vezi v medenici rahljati. S tem pride do nestabilnosti v sicer zelo čvrstih spojih medenice, to pa povzroča bolečine. Pomagamo ti z nežnim razgibavanjem in vračanjem sklepov v pravo lego. Vendar popolne rešitve ni, treba je počakati do poroda, ko se vezi same vrnejo v normalno stanje.

– začetek zatekanja nog je skrajni čas za začetek limfne terapije. Otroček potrebuje več hranil, zato v mamino kri izloči snovi, ki povečajo prepustnost njenih kapilar. To je odlično za otročka, saj skozi placento zdaj dobi več hranil. Žal pa učinek ni samo lokalen, kalipare postanejo bolj prepustne po celem telesu. S tem se izloči več limfe – poveča se limfno breme. Ko to breme preseže določeno točko, sistem ne more več prečrpati vse nastale limfe in ta začne zastajati. Z limfno terapijo pospešimo naravni proces pretoka limfe. Noge so lažje, manj bolijo in so manj otečene, čeprav vizualno pogosto ni spremembe. Glavna razlika je v počutju in seveda v funkciji limfnega sistema.

 

V tretjem obdobju nosečka ponavadi ne more več ležati na hrbtu, med terapijo pogosto menjamo položaje, podlagamo blazine in brisače … Terapija pa je predvsem usmerjena v lajšanje najbolj kričečih težav. Enkrat so to noge, drugič je zgaga, tretjič boli križ … Najbolj pomembno je, da nosečnica vsakič pove, kako se počuti in kaj želi.

 

Na koncu pa ti lahko samo še zaželim srečno 🙂

 

Po porodu pa se seveda vidimo s čisto drugačnimi problemi. Ženskam z dojenčki navadno pomagamo pri:

– bolečinah v rami in rokami od dojenja in zaradi nošenja dojenčka, 

– mastitisu – limfna terapija je podporna terapija, ki prepreči ponavljanje mastitisa

– neprespanosti – pomaga masaža za uravnavanje hormonov in detox